Maturitní zkouška ve školním roce 2023/2024

Zkoušky z MAT, ČJL a ANJ
Maturitní zkouška z všeobecně vzdělávacích předmětů se skládá povinně ze dvou předmětů,výběrově z českého jazyka a literatury, anglického jazyka nebo matematiky.
Matematika
- Didaktický test, organizuje CERMAT
Český jazyk a literatura
- Didaktický test, organizuje CERMAT
- Písemná práce, organizuje škola
- Ústní zkouška, organizuje škola
Anglický jazyk
- Didaktický test, organizuje CERMAT
- Písemná práce, organizuje škola
- Ústní zkouška, organizuje škola
zkoušky z odborných předmětů
OBOR Analýza potravin
MATURITNÍ OKRUHY
1. Vážková analýza, princip, příklady vážkových stanovení
2. Odměrná analýza, princip, příklady odměrných roztoků a stanovení jejich titru
3. Neutralizační odměrná analýza: alkalimetrie, acidimetrie
4. Srážecí odměrná analýza: argentometrie
5. Komplexometrická odměrná analýza: chelatometrie, merkurimetrie
6. Redoxní analýza: manganometrie
7. Redoxní analýza: jodometrie
8. Senzorická analýza, senzorické hodnocení potravin
9. Stanovení obsahu vody, sušiny, popelovin a minerálních látek
10. Stanovení kyselosti potravin
11. Stanovení obsahu sacharidů v potravinách
12. Stanovení obsahu bílkovin v potravinách
13. Stanovení celkového obsahu tuku v potravinách
14. Průkaz zkaženosti a porušenosti tuku
15. Průkaz pasterace potravin
16. Fyzikálně chemický rozbor mléka a mléčných výrobků
17. Fyzikálně chemický rozbor masa a masných výrobků
18. Fyzikálně chemický rozbor mouky a chleba
19. Fyzikálně chemický rozbor piva a vína
20. Fyzikálně-chemický rozbor pitné vody
MATURITNÍ OKRUHY
1. Bílkoviny
2. Metabolismus bílkovin, biosyntéza látek obsahujících dusík
3. Metabolismus amoniaku
4. Sacharidy
5. Glykolýza a glukóza 6-fosfát jako uzlový bod metabolismu sacharidů
6. Pentózový cyklus
7. Biosyntéza sacharidů
8. Lipidy
9. Odbourávání lipidů a metabolismus glycerolu
10. Biosyntéza lipidů
11. Isoprenoidy a jejich odbourávání
12. Enzymy a biokatalýza – názvosloví, skupiny, kofaktory oxidoreduktas
13. Enzymy a biokatalýza – mechanismus účinku, specifita, kofaktory transferas, metody založené na enzymech
14. Chemie nukleotidů a nukleových kyselin - složení
15. Chemie nukleotidů a nukleových kyselin – typy NK, genetika
16. Metabolismus, přenašeče energie
17. Citrátový cyklus
18. Minerální látky
19. Vitaminy
20. Uhlovodíky, alkoholy, karbonylové a karboxylové kyseliny v potravinách
MATURITNÍ OKRUHY
1. Viry
2. Bakterie
3. Kvasinky
4. Plísně
5. Vliv prostředí na mikroorganismy
6. Mikrobiologie vzduchu, ploch a obalů
7. Mikrobiologie vody
8. Mikrobiologie syrového mléka
9. Mikrobiologie mléčných výrobků
10. Čisté kultury v mlékařství
11. Sýrařské kultury
12. Mikrobiologie masa
13. Mikrobiologie masných výrobků
14. Mikrobiologie konzerv
15. Mikrobiologie piva a vína
16. Mikrobiologie obilí a pekařských výrobků
17. Mikrobiologie vajec a vaječných výrobků
18. Mikrobiologie droždí
19. Mikrobiologie cukru, cukrovinek, medu
20. Stanovení významných skupin mikroorganismů
MATURITNÍ OKRUHY
1. Hygiena a sanitace, BOZP
2. Voda pitná a voda odpadní
3. Balení potravin, obalový materiál, řízení jakosti výrobků
4. Obecné základy potravinářských technologií
5. Potravinářská legislativa
6. Výroba cukru a cukrovinek
7. Zpracování mouky a pekárenský průmysl
8. Konzervování ovoce a zeleniny
9. Jatečné zpracování masa a masná výroba
10. Zpracování tuků a olejů
11. Výroba lihu, lihovin
12. Výroba sladu a piva
13. Výroba vína
14. Mléko jako surovina, ošetření mléka v mlékárně
15. Výroba tekutých mlék, smetan a kysaných mléčných výrobků
16. Výroba dehydratovaných a mražených mléčných výrobků
17. Získávání a zpracování mléčného tuku
18. Výroba tvarohů a jejich další zpracování
19. Výroba měkkých sýrů
20. Výroba polotvrdých a tvrdých sýrů
MATURITNÍ OKRUHY
Praktická zkouška z Analýzy potravin
1. Rozbor syrového mléka
2. Rozbor pasterovaného mléka
3. Rozbor sušeného mléka
4. Rozbor sýru
5. Rozbor jogurtu
6. Rozbor piva
7. Rozbor vína
8. Rozbor pomerančového džusu
9. Rozbor masa
10. Rozbor masných výrobků
11. Rozbor mouky
12. Rozbor chleba
13. Rozbor medu
14. Rozbor tuku
15. Rozbor pitné vody
Praktická zkouška z Biologie a mikrobiologie
1. Mikrobiologický rozbor masa
2. Mikrobiologický rozbor masných výrobků
3. Mikrobiologický rozbor syrového mléka
4. Mikrobiologická rozbor mléčných výrobků
5. Mikrobiologická kontrola smetanové kultury
6. Mikrobiologická kontrola jogurtové kultury
7. Mikrobiologická kontrola obilí
8. Mikrobiologický rozbor mouky
9. Mikrobiologická kontrola pekařského droždí
10. Mikrobiologická kontrola pečiva
11. Mikrobiologická kontrola piva
12. Mikrobiologická kontrola vína
13. Mikrobiologická kontrola vajec
14. Mikrobiologická kontrola vzduchu, ploch a obalů
15. Mikrobiologická kontrola vody
OBOR Technologie potravin
MATURITNÍ OKRUHY
1. Vážková analýza – gravimetrie
2. Odměrná analýza – volumetrie: obecná podstata, titrační křivky, indikátory
3. Neutralizační OA - alkalimetrie, acidimetrie, jednotlivá stanovení
4. Srážecí OA - argentometrie a argentometrická stanovení halogenidů
5. Komplexometrická OA – chelatometrie, chelatometrická stanovení
6. Redoxní OA – manganometrie, manganometrické stanovení
7. Redoxní OA – jodometrie a jodometrická stanovení
8. Hodnocení jakosti mléka a MV, vzorkování
9. Kyselost mléka a MV
10. Průkaz pasterace mléka
11. Stanovení obsahu tuku v mléce a MV
12. Stanovení obsahu sušiny (vody) v mléce a MV, stanovení obsahu tps
13. Zkrácený rozbor mléka a průkaz porušení mléka
14. Stanovení obsahu bílkovin a bílkovinných hydrolyzátů v mléce a MV
15. Stanovení obsahu laktózy v mléce
16. Stanovení obsahu popelovin a minerálních látek v mléce a MV
17. Rozbor máselného tuku
18. Rozbor sušených mlék a mražených krémů
19. Rozbor syrového mléka, st. mechanických nečistot a st. konzervačních prostředků
20. Rozbor pitné vody
MATURITNÍ OKRUHY
1. Viry
2. Bakterie
3. Určování bakterií
4. Čeleď Enterobacteriaceae
5. Bakterie mléčného kvašení
6. Sporotvorné bakterie
7. Kvasinky
8. Plísně
9. Metabolismus mikroorganismů
10. Vliv prostředí na mikroorganismy
11. Patogenní mikroorganismy
12. Čisté mlékařské kultury
13. Smetanová kultura
14. Jogurtová kultura
15. Kultury pro zakysané mléčné výrobky
16. Vady mléčných výrobků
17. Sýrařské kultury
18. Plísňové kultury
19. Mikrobiologie syrového mléka
20. Mikrobiologie tepelně ošetřeného mléka
MATURITNÍ OKRUHY
1. Hygiena a sanitace
2. Mléko jako surovina
3. Prvovýroba mléka a přejímka mléka
4. Tepelné ošetření mléka
5. Odstřeďování a homogenizace mléka
6. Výroba tekutých mlék a smetan
7. Kysané mléčné výrobky
8. Zahušťování mléka
9. Sušení mléka
10. Výroba másla
11. Výroba mražených mléčných výrobků
12. Obecný technologický postup výroby sýrů
13. Tvarohy s měkkou konzistencí a výrobky na bázi tvarohu
14.Tvarohy s tuhou konzistencí a olomoucké tvarůžky
15. Měkké sýry zrající pod mazem a v chladu
16.Čerstvé a bílé sýry
17. Měkké sýry s plísní
18. Tvrdé sýry z NDS
19. Tvrdé sýry z VDS
20. Tavené sýry
MATURITNÍ OKRUHY
1. Potrubní rozvody
2. Čerpadla
3. Kompresory
4. Strojní chlazení
5. Zařízení k dopravě a příjmu mléka
6. Odsmetaňovací odstředivky
7. Speciální odstředivky
8. Homogenizátory
9. Pastér
10. Chladiče mléka, zařízení k UHT záhřevu
11. Odparky s termokompresorem
12. Odparky s mechanickým kompresorem
13. Jednostupňové sušárny
14. Vícestupňové sušárny
15. Linky na mražené krémy
16. Linka na výrobu másla
17. Linka na výrobu sýrů
18. Zařízení k čištění výrobních linek
19. Automatizované systémy řízení
20. Měření tlaku, teploty, průtoku, výšky hladiny
MATURITNÍ OKRUHY
1. Vstupní kontrola surovin a polotovarů
2. Mezioperační kontrola rozpracované výroby
3. Konzumní mléko a smetana
4. Smetanový zákys a kysaná mléka (acidofilní, kefírové)
5. Jogurt a výrobky z něho
6. Nezrající měkké sýry (smetanový, máslový)
7. Polotvrdý sýr (Eidam, Gouda, surovina na paření)
8. Měkký tvaroh
9. Výrobky z tvarohu (smetanový krém, terminovaný tvarohový dezert)
10. Tavený sýr
11. Máslo
12. Technologické a ekonomické výpočty
13. Výstupní kontrola výrobků vč. senzorického hodnocení
14. Vedení výrobních, laboratorních a ekonomických výkazů
15. Bezpečná práce, bezpečné výrobky (BOZP, hygienické zásady, sanitace pomůcek, zařízení a pracoviště)
Termíny maturitních zkoušek
- Termíny didaktických testů společné části MZ zveřejněné MŠMT zde.
- Termín ústních zkoušek: 29.5. - 2.6.2023
- Termíny pro praktické zkoušky profilové část maturity: 15.5. - 19.5. 2023