Mlékárna a školní minitovárna
Mlékárna
Součástí školy byla od počátku vlastní mlékárna, která sloužila pro výuku praxe. Protože se již od začátku existence školy kladl velký důraz na to, aby studenti získali nejen široké teoretické základy, ale i potřebné praktické dovednosti, možnost nahlédnout do provozu mlékárny se stala velkou výhodou, ne-li přímo nutností.
Mlékárna umožnila studentům získat praxi při výrobě mléčných výrobků a také vyzkoušet si fyzikální, chemické a mikrobiální rozbory. Podnik byl roku 1953 znárodněn, dodnes je však pro praxe využíván (jedná se o Kromilk, spol. s r.o.).
Věděli jste, že...
kliknutím otevřteŠkolní minitovárna aneb Poloprovoz
Po roce 1989 doznala praktická výuka na škole dalších změn k lepšímu. V letech 1992-1996 byla v budově bývalé „tvarůžkárny“ vybudována školní minitovárna (jinak poloprovoz), která umožňuje žákům nácvik základních návyků a dovedností v rámci technologického procesu, ale i pochopení souvislostí při vlastní výrobě.
Minitovárna je vybavena oddělením pro přípravu čistých mlékárenských kultur a fermentovaných výrobků, klasickou tvarohárnou, sýrárnou, výrobou tvarohových a sýrových specialit včetně tavených sýrů a zkušební laboratoří.
Věděli jste, že...
kliknutím otevřtePodívejte se do útrob naší školní minitovárny
Chceš to vidět na vlastní oči?
Přijď se podívat na náš den otevřených dveří.