Příběh naší školy
Naše škola nabízí maturitní, vyšší odborné i bakalářské studium profilované do oblasti potravinářství a to jak výroby bezpečných potravin, tak i jejich komplexní kontroly. V regionu patříme mezi nejstarší - navazujeme na tradice "Zemské mlékařské a sýrařské školy v Kroměříži", která byla založena v roce 1902.
1902: POČÁTEK školy
Byl zahájen první školní rok Zemské mlékařské a sýrařské školy v Kroměříži. Současně zahájila výrobu školní mlékárna.
1952
Transformace školy na „Střední průmyslovou školu v Kroměříži" a znárodnění školní mlékárny.
1977
Začínají se budovat nové části školy. Vzniká domov mládeže, pavilony laboratoří a tělocvična.
1982
Díky nově vybudovanému areálu vzniká nový subjekt - Střední odborné učiliště potravinářské.
1992 - 1996
Je vybudován školní poloprovoz, který umožňuje žákům nácvik základních návyků a dovedností, ale i pochopení technologických souvislostí při vlastní výrobě.
1993
K již existujícímu potravinářství se přidává nový maturitní studijní obor Analýza potravin.
1996
Maturitní studium bylo doplněno o vyšší odborné studium oborů „Zpracování mléka", „Analýza potravin" a „Technologie a hygiena potravin".
2006
Přidává se výuka bakalářského studijního programu „Chemie a technologie potravin". Jde o společnou akreditaci školy a Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
„...během několika let se ukazuje nedostatek odborně vzdělaných sil pro správu mlékáren a vedení výroby, už nestačí pomoc a obětavost moravského kočujícího učitele hospodářského J.V. Pavelky." "Moravští rolníci se obracejí na Moravský zemský sněm s peticí o povolení potřebných prostředků na zřízení odborné mlékařské školy. Po důkladném a všestranném zvážení místa školy a základní koncepce školy jsou prostředky ve výši 250.000 korun Moravským zemským sněmem v roce 1901 schváleny a místem školy vybrána Kroměříž."Historické prameny o vzniku Zemské mlékařské a sýrařské školy
Studium na VOŠP a SPŠ Mlékárenské
Maturitní obory
Střední průmyslová škola mlékárenská nabízí studium čtyřletých maturitních oborů Technologie potravin (s profilací Zpracování mléka) a obor Analýza potravin. Absolventi těchto oborů mohou pokračovat ve studiu na vyšší odborné škole nebo univerzitě. Nedílnou součástí učebních plánů je značný rozsah různých forem praxe v sídle školy, jejím blízkém okolí, potravinářských firmách a laboratořích v celé ČR a vybraní žáci i v zahraničí (zahraniční stáže realizované v rámci projektů EU).
Vyšší odborné vzdělání
Vyšší odborná škola potravinářská nabízí studium vzdělávacích programů Potravinářství a potravinářská chemie s profilací Analýza potravin, Technologie a hygiena potravin a Zpracování mléka. Studium je buď denní tříleté, nebo kombinované čtyřleté. Formou studia se blíží vzdělání vysokoškolskému, ale svojí strukturou je zaměřené více prakticky prakticky. Toto studium je zakončeno absolutoriem spojeným s obhajobou závěrečné práce a přiznáním titulu "diplomovaný specialista" (DiS.).
Bakalářské studium
Na základě společné akreditace s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně realizujeme bakalářský studijní program Chemie a technologie potravin (zaměření Zpracování mléka a mléčných výrobků). Absolventi mohou dále pokračovat ve studiu na jakékoli české i zahraniční univerzitě, zejména v oborech souvisejících s potravinářstvím, nebo mohou začít pracovat v potravinářství, chemickém průmyslu či zdravotnictví jako kvalifikovaný pracovník.
Skvělé uplatnění, perfektní praxe
a dokonalá příprava na vysokou
Existuje spousta důvodů, proč jít k nám