Aktuální informace k přijímacímu řízení na SOŠ

Vedení školyAktuality

Ředitelství VOŠP a SPŠM Kroměříž informuje uchazeče i zákonné zástupce, že v těchto dnech  rozesíláme pozvánky k JPZ (jednotným přijímacím zkouškám). Jejich doručení předpokládáme v nebližších dnech. Dále upozorňujeme na povinnost testování uchazečů před přijímací zkouškou. Ministerstvo zdravotnictví mimořádným opatřením ze dne 6. dubna 2021 o testování uchazečů o střední vzdělávání stanovilo povinnost podstoupení testování na přítomnost (antigenu) viru SARS-CoV- …

Je pro nás datum na obalu potravin důležité?

Adéla HálováNávody, rady a tipy

Dokážete rozlišit minimální trvanlivost od data spotřeby? Prvním signálem je pro nás expirace, tedy označení doby, kdy končí výrobcem zaručená kvalita a bezpečnost výrobku. Tato doba může být na výrobku označena různě: Na trvanlivých výrobcích jako Datum minimální trvanlivosti slovy „Minimální trvanlivost do …“. Po uplynutí této doby je výrobek ještě prodejný, musí být bezpečný a prodejce ho musí náležitě …

Informace k provozu škol od 12. dubna 2021

Vedení školyAktuality

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na základě jednání vlády 6. dubna rozeslalo do datových schránek škol informace k provozu škol a školských zařízení od 12. dubna 2021 do odvolání. Spuštěn byl také samostatný web k testování na covid-19 na portálu EDU.CZ. Manuál k provozu škol a školských zařízení v souvislosti s COVID-19 Metodické doporučení (pedagogická část) – Návrat žáků do škol  …

Jak vyrobit jogurtový sýr Labneh?

Josef MrázekNávody, rady a tipy

Tento měkký čerstvý, zdravý a zajímavě vypadající sýr pochází z oblasti Libanonu a Středního východu. Základem jeho jednoduché a nenáročné výroby je zpracování mléka na jogurt, z kterého se následně nechá odkapávat syrovátka. Sýr můžeme ochutit a ozdobit, spotřebovat musíme do týdne od výroby. Co potřebujeme 500 g plnotučného jogurtu (můžeme si vyrobit nebo koupit), k dochucení: půl čajové lžičky soli, …

Látky upravující texturu potravin

Radmila MatějíčkováNávody, rady a tipy

Látky upravující texturu a další fyzikální vlastnosti potravin jsou, vzhledem k používanému množství, hlavními aditivními látkami. K čemu slouží a jaký je jejich význam jak pro výrobce, tak pro spotřebitele, představují zdravotní rizika?   Mezi nejvýznamnější aditivní látky, které svou přítomností upravují texturu a další fyzikální vlastnosti potravin, patří: zahušťovadla a želírující prostředky, emulgátory, stabilizátory. Část z nich můžeme řadit současně …

INFORMACE PRO 2. KONZULTACI LETNÍHO OBDOBÍ VE DNECH 18. – 20. 3. 2021

Vedení školyAktuality, Nástěnka

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci v ČR  bude tato konzultace realizována online pomocí platformy Microsoft Teams. Jedná se o druhou konzulaci letního období. Konkrétní rozvrh naleznete zde.  Pozvánku na konzultaci v jednotlivých předmětech obdržíte od svých vyučujících. Návod na práci s Microsoft Teams naleznete zde. Těšíme se na setkání s Vámi.      

MŠMT představilo další úpravy maturitních zkoušek

Vedení školyAktuality

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga  na tiskovém brífinku představil úpravy maturitních zkoušek. „Debata o maturitách probíhala kontinuálně, a to s učiteli, řediteli i školskými asociacemi. Snažili jsme se najít ten správný balanc maturitní zkoušky jako zkoušky certifikační, a to v návaznosti na vývoj epidemické situace. Zároveň jde o reakci na znovuzavedení pracovní povinnosti středoškoláků ze zdravotnických a sociálních …

Barviva aneb jíme také očima – bohužel

Barbora IvanovičováNávody, rady a tipy

Výroba potravin se v současné době prakticky neobejde bez použití barviv. Jak je to s vlivem na naše zdraví? Můžu ovlivnit, jaké druhy a kolik jich zkonzumuji? Barviva jsou přídatné látky, které dávají potravinám novou barvu, nebo obnovují barvu, kterou ztratily během výroby. Barviva prošla schvalovacím procesem, mají přidělena označení E100 – E182, to znamená, že při dodržení stanovených maximálních koncentrací …

Rozhodnutí ředitele školy o nekonání přijímacích zkoušek v některých oborech

Vedení školyAktuality

V souladu s ustanovením čl. I., čl. VI. Opatření obecné povahy čj. MSMT-43073/2020-3 ze dne 5. ledna 2021 (dále jen „Obecné opatření“) rozhodl ředitel střední školy, jejíž činnost vykonává Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž, že v přijímacím řízení pro školní rok 2021/2022 do čtyřletého oboru vzdělávání s maturitní zkouškou   29-41-M/01  Technologie potravin se jednotná přijímací zkouška nekoná, …

Změna provozu škol a školských zařízení od 27. února

Vedení školyAktuality

Vláda na svém dnešním (26. února 2021) jednání rozhodla, že vzhledem k vážné aktuální epidemické situaci se kromě stávajících opatření ve školství od příštího týdne uzavřou také: mateřské školy 1. a 2. ročníky základních škol včetně přípravných stupňů speciální školy (školy podle § 16 odst. 9 školského zákona) praktické školy jednoleté a dvouleté Kompletní text krizového opatření vlády, týkajícího se …