Jak si vyrobit domácí máslo?

Petra Jurečková Návody, rady a tipy

Toužíte po tom, že si nebudete muset chodit kupovat drahé a někdy nekvalitní máslo? Vyrobte si doma to své, sami a ještě v BIO kvalitě. Studenti mlékárenské školy vám prozradí jednoduchý recept, díky kterému vše zvládnete doma.

Hlavní, v podstatě jedinou ingrediencí je smetana, která má více než 40 % tuku. Nebojte se, že byste ji nesehnali. Dá se koupit ve většině supermarketů. A nyní už k samotné výrobě.

Co budeme potřebovat

  • výkonný mixér (neboli „robot“), ten náš má 4 stupně výkonu
  • smetanu s více než 40 % tuku

Pracovní postup

  1. Začneme tak, že nalejeme smetanu do mixéru a zapneme na 3 stupeň s použitím míchací metly.
  2. Mícháme tak dlouho, dokud nezačne smetana tuhnout. Jakmile proces začne, zvýšíme výkon a čekáme, než se máslo uchytí na metlu a necháme odkapat podmáslí do mísy.
  3. Poté vyměníme nástavce a použijeme šlehací metlu. Zapneme na střední výkon (u nás je to stupeň 2) a necháme míchat do doby, než máslo ztuhne.
  4. Nyní ho stačí jen vyndat, vymačkat přebytečné podmáslí v ruce, zabalit do potravinářské fólie a dát ztuhnout do lednice po dobu dvou dnů. Podmáslí si můžete s chutí vychutnat, nic špatného v něm není.

Doporučujeme podávat na čerstvém chlebu s pažitkou. Doufáme, že vás domácí máslo zaujalo tak, že na nekvalitní výrobky se už ani nepodíváte! Dobrou chuť!

Petra Jurečková

Studentka 2. ročníku oboru Technologie potravin. Do školy se přihlásila, protože chce poznávat potraviny z chemického i mikrobiologického pohledu. Škola ji baví, oceňuje rodinné prostředí, přístup pedagogů, ale také bezvadné odborné vybavení školy.