Jak si vyrobit domácí máslo?

Petra JurečkováNávody, rady a tipy

Toužíte po tom, že si nebudete muset chodit kupovat drahé a někdy nekvalitní máslo? Vyrobte si doma to své, sami a ještě v BIO kvalitě. Studenti mlékárenské školy vám prozradí jednoduchý recept, díky kterému vše zvládnete doma.

Hlavní, v podstatě jedinou ingrediencí je smetana, která má více než 40 % tuku. Nebojte se, že byste ji nesehnali. Dá se koupit ve většině supermarketů. A nyní už k samotné výrobě.

Co budeme potřebovat

  • výkonný mixér (neboli „robot“), ten náš má 4 stupně výkonu
  • smetanu s více než 40 % tuku

Pracovní postup

  1. Začneme tak, že nalejeme smetanu do mixéru a zapneme na 3 stupeň s použitím míchací metly.
  2. Mícháme tak dlouho, dokud nezačne smetana tuhnout. Jakmile proces začne, zvýšíme výkon a čekáme, než se máslo uchytí na metlu a necháme odkapat podmáslí do mísy.
  3. Poté vyměníme nástavce a použijeme šlehací metlu. Zapneme na střední výkon (u nás je to stupeň 2) a necháme míchat do doby, než máslo ztuhne.
  4. Nyní ho stačí jen vyndat, vymačkat přebytečné podmáslí v ruce, zabalit do potravinářské fólie a dát ztuhnout do lednice po dobu dvou dnů. Podmáslí si můžete s chutí vychutnat, nic špatného v něm není.

Doporučujeme podávat na čerstvém chlebu s pažitkou. Doufáme, že vás domácí máslo zaujalo tak, že na nekvalitní výrobky se už ani nepodíváte! Dobrou chuť!

Studentka 2. ročníku oboru Technologie potravin. Do školy se přihlásila, protože chce poznávat potraviny z chemického i mikrobiologického pohledu. Škola ji baví, oceňuje rodinné prostředí, přístup pedagogů, ale také bezvadné odborné vybavení školy.